آیا یونولیت سقفی باعث پوکی بتن می‌شود؟ رد یک شایعه رایج در ساخت‌وساز

در دنیای مهندسی عمران و در میان هیاهوی تجهیز کارگاه و اجرای پروژه‌های ساختمانی، همواره شایعات و باورهای غلطی وجود دارند که می‌توانند مهندسان و پیمانکاران را به اشتباه بیندازند. یکی از پرتکرارترین و نگران‌کننده‌ترین این باورها، این است که استفاده از یونولیت (بلوک پلی‌استایرن) در سقف‌های تیرچه بلوک، باعث پوکی یا کرموشدگی بتن در سطح زیرین آن (ناحیه پاشنه تیرچه و بتن درجا) می‌شود. این نگرانی که اغلب در شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان و تبریز شنیده می‌شود، بسیاری را در مورد استفاده از این مصالح نوین ساختمانی دچار تردید می‌کند.

پاسخ کوتاه و قطعی: خیر، یونولیت سقفی استاندارد به خودی خود هیچ‌گاه عامل پوکی یا کرموشدگی بتن نیست. پوکی بتن یک عیب اجرایی است که ریشه در عواملی مانند طرح اختلاط نامناسب، ویبره نزدن یا ویبره غلط، و روان نبودن بتن دارد و ارتباطی با ماهیت شیمیایی یا فیزیکی بلوک یونولیت ندارد.

در این مقاله جامع، به صورت فنی و دقیق این شایعه را بررسی کرده، دلایل واقعی پوکی بتن را تشریح می‌کنیم و نشان می‌دهیم که چرا یونولیت متهم ردیف اول این مسعله نیست.

ریشه شایعه: چرا یونولیت مقصر شناخته می‌شود؟

این باور غلط از یک مشاهده ساده اما تفسیر اشتباه نشأت می‌گیرد. پس از باز کردن قالب‌های زیر سقف، گاهی اوقات در زیر بلوک‌های یونولیت و در کناره‌های تیرچه‌ها، فضاهای خالی و حفره‌هایی در بتن (که به آن پوکی، کرموشدگی یا Honeycombing می‌گویند) دیده می‌شود. از آنجایی که این عیب در مجاورت یونولیت قرار دارد، ساده‌ترین نتیجه‌گیری این است که یونولیت مسبب آن است.

اما این نتیجه‌گیری مانند این است که بگوییم چون در شب ماه در آسمان است، پس ماه عامل تاریکی است! واقعیت این است که عوامل اصلی در جای دیگری نهفته‌اند.

عوامل اصلی و واقعی پوکی بتن زیر یونولیت

پوکی بتن زمانی اتفاق می‌افتد که ملات بتن نتواند تمام فضاهای خالی بین سنگدانه‌ها و آرماتورها را پر کند. این یک معذله اجرایی است و دلایل اصلی آن عبارتند از:

  1. بتن با کارایی (روانی) پایین: اگر بتن بیش از حد سفت باشد (اسلامپ پایین)، به خوبی در فضاهای تنگ و متراکم مانند پاشنه تیرچه و زیر یونولیت جریان پیدا نمی‌کند.
  2. ویبره نزدن یا ویبره ناکافی: مهم‌ترین دلیل! ویبراتور وظیفه دارد با ایجاد لرزش، هوای محبوس شده در بتن را خارج کرده و آن را متراکم کند تا در تمام گوشه‌ها نفوذ کند. عدم استفاده از ویبره یا فرو نکردن سوزن ویبراتور در تمام نقاط، به خصوص در فضای بین دو یونولیت (روی تیرچه)، عامل اصلی پوکی است.
  3. تراکم بالای آرماتورها: در برخی طراحی‌ها، به خصوص در تیرچه‌های دوبل، تراکم آرماتورها به قدری زیاد است که سنگدانه‌های درشت بتن نمی‌توانند از بین آن‌ها عبور کنند و در نتیجه، زیر آن‌ها فضایی خالی از ملات باقی می‌ماند.

همانطور که می‌بینید، هیچ یک از این عوامل ارتباط مستقیمی با خود یونولیت ندارند. قیمت یونولیت شاید در برآورد هزینه ساخت تاثیرگذار باشد، اما کیفیت آن (اگر استاندارد باشد) تاثیری در پوکی بتن ندارد.

آقا بیخیال این حرفا! تهش چی کار کنیم پوک نشه؟

گوش کن ببین چی میگم! تو کارگاه هی نگو یونولیت اینجوریه، اونجوریه. بتن‌ریز که اومد، بالا سرش وایسا. اولاً بگو بتن رو شل بیاره، نه اونقدری که آب بندازه، ولی روون باشه که راحت بره همه جا. دوماً، به اون کارگری که ویبره میزنه بگو داداش، اینجا رو خوب ویبره بزن. سوزنو قشنگ فرو کن بین دوتا یونولیتا، رو تیرچه. شلنگ ویبره رو کج و کوله نگیره. فقط هم یه جا رو نلرزونه که شیره بتن جدا شه. مثل آدم همه‌جا رو یکنواخت ویبره بزنه. همین! اگه این دوتا کارو درست انجام بدی، بتنت آینه میشه. الکی هم دنبال ارزانترین قیمت برای مصالح نگرد. جنس با کیفیت و استاندارد بخر، خیالت راحت باشه. تمام.

نکات اجرایی برای جلوگیری از پوکی بتن در سقف تیرچه یونولیت

برای داشتن یک بتن یکپارچه و بدون کرموشدگی، به جای مقصر دانستن یونولیت، این نکات کلیدی را در حین اجرا رعایت کنید:

  • استفاده از فوق روان‌کننده: برای افزایش کارایی و روانی بتن بدون افزایش نسبت آب به سیمان، استفاده از افزودنی‌های فوق روان‌کننده بسیار توصیه می‌شود. این کار کمک می‌کند بتن به راحتی در تمام نقاط حرکت کند.
  • اجرای صحیح ویبره: سوزن ویبراتور باید به صورت عمودی و با فواصل منظم (معمولاً ۱.۵ برابر شعاع عملکرد ویبراتور) در بتن فرو برده شود. تمرکز اصلی باید روی فضای بالای تیرچه‌ها باشد.
  • خرید یونولیت استاندارد: اگرچه یونولیت عامل پوکی نیست، اما استفاده از یونولیت غیراستاندارد با ابعاد نامنظم می‌تواند عرض تیرچه‌ها را کم و زیاد کرده و بتن‌ریزی را دشوارتر کند. همیشه برای خرید مستقیم از کارخانه یا از نمایندگی فروش معتبر اقدام کنید و مشخصات فنی و گواهی استاندارد محصول را چک کنید.

نقل قول از یک پیمانکار ساختمانی در کرج:

“اوایل که سقف‌های یونولیتی مد شده بود، ما هم مشکل پوکی بتن در زیر یونولیت را داشتیم. همه می‌گفتند از جنس یونولیت است. یک بار برای پروژه‌ای در کردان، از یک مهندس مشاور باتجربه کمک گرفتیم. او به ما نشان داد که مشکل از ویبره نزدن صحیح است. از آن به بعد با نظارت دقیق بر ویبره زدن و استفاده از بتن با اسلامپ مناسب، حتی یک مورد پوکی هم دیگر نداشتیم. این تجربه به من ثابت کرد که مقصر دانستن یونولیت، یک فرار رو به جلو از پذیرش خطای اجرایی است.”

نتیجه‌گیری نهایی

پوکی یا کرموشدگی بتن در سقف تیرچه یونولیت، یک عیب ۱۰۰% اجرایی است و هیچ ارتباطی با ماهیت فیزیکی یا شیمیایی بلوک‌های پلی‌استایرن استاندارد ندارد. عواملی چون بتن سفت، عدم استفاده از ویبراتور و تراکم بالای آرماتورها، دلایل اصلی این پدیده هستند. با تمرکز بر اجرای صحیح، نظارت دقیق بر عملیات بتن‌ریزی، و استفاده از بتن با کارایی مناسب، می‌توان سقفی کاملاً یکپارچه، مقاوم و بدون هیچ‌گونه ضعفی اجرا کرد. بنابراین، با خیال راحت از مزایای یونولیت مانند سبکی و عایق بودن بهره ببرید و تمرکز خود را بر ارتقاء کیفیت اجرا معطوف کنید. برای استعلام قیمت و خرید عمده، همیشه به سراغ یک فروشگاه معتبر بروید تا از کیفیت و استاندارد بودن محصول اطمینان حاصل نمایید.

منبع علمی معتبر:

  • ACI 301-20 (Specifications for Structural Concrete): این استاندارد معتبر به تفصیل در مورد الزامات بتن‌ریزی، تراکم و پرداخت صحبت می‌کند. در بخش مربوط به تراکم (Consolidation)، تاکید اکید بر استفاده از ویبره برای حذف هوای محبوس شده و پر کردن کامل قالب‌ها شده است. عدم اشاره به جنس قالب (چه جاذب و چه غیرجاذب مانند یونولیت) به عنوان عامل پوکی، خود گواهی بر این است که این پدیده یک نقص در فرآیند تراکم بتن است، نه واکنشی از سمت قالب.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *